· 

Onzindelijkheid, een vaak voorkomend probleem

OnzindelijkheidIn Amerika is onzindelijkheid de meest voorkomende reden om een kat naar het asiel te brengen. In Nederland is daar helaas geen onderzoek naar gedaan, maar met inmiddels 20 jaar vrijwilligerservaring in het Dierenopvangcentrum Amsterdam, kan ik beamen dat het in Amsterdam ook een vaak gehoorde reden is.

 

Op zich vreemd, want kittens leren zindelijkheid al met 4 weken van hun moeder.

Waar gaat het dan mis?

Ten eerste zijn katten stressgevoelige dieren en stress kan blaasproblemen veroorzaken. Maar katten kunnen ook zonder stress blaasproblemen hebben. Wanneer je  blaasontsteking hebt, is het lastig om je plas op te houden. Bovendien kan de kat pijn met plassen aan de kattenbak koppelen, waardoor hij de kattenbak niet meer durft te gebruiken.

Als er lichamelijk niets aan de kat  mankeert, kan onzindelijkheid veroorzaakt worden doordat de sanitaire voorzieningen niet naar wens zijn. 

Ook kan het plassen en/of poepen in huis voor de kat een manier zijn om aan te geven dat hij niet happy is. Katten zijn stressgevoelige dieren, maar laten stress niet altijd merken en pijn al helemaal niet. 


Wat te doen bij onzindelijkheid? 

 

Stap 1 : Bezoek de dierenarts, urine onderzoek, een echo, zodat ook blaasstenen ontdekt kunnen worden. Maar ook andere fysieke ongemakken moeten uitgesloten worden, zoals bijv. artrose want dit kan letterlijk de stap naar de kattenbak onmogelijk maken. 

 

Stap 2: Verwijder de urinegeur van de plasplekken grondig. Gebruik hiervoor geen bleekmiddel, maar speciale urinegeur-verwijderaars ( Ecodor), groene zeep of groene Biotex. Bleekwater is aantrekkelijk voor katten, het is daarom wel aan te raden de kattenbak hiermee schoon te maken,naar zeker niet de plasplekken. Zorg dat de plasplek even niet bereikbaar is voor de kat, zet er een plant op, of houdt de slaapkamerdeur tijdelijk dicht wanneer de kat bijv. op bed plast. 

 

Stap 3 : Kattenbakmanagement. 

Katten zijn hygiënische dieren en houden van schone kattenbakken. Ja kattenbakken, meer dan 1 dus!

En dan niet zo'n lullig teiltje van 30 cm X 30 cm, nee een zandbak! De meeste kattenbakken die bij dierenwinkels verkocht worden zijn te klein. De bak moet minimaal anderhalf keer de lengte van je kat zijn. (Ik raad een wasmachine-lekbak aan, verkrijgbaar bij de meeste Doe het zelf-winkels, en lekker ruim 70 cm X 70 cm, zie foto boven.)

De bak moet geen ingewikkelde instap hebben en ook geen hoge instap. 

Sommige katten vinden een bak met kap fijn, andere hebben liever alleen een bak. Hoe kom je daar achter? Zet beide varianten neer en kijk waar je kat het vaakst op gaat. 

En alsjeblieft.... als je een bak met klepje hebt..... haal het klepje er uit. Klepjes heeft de fabrikant voor ons mensen op een kattenbak gemonteerd, zodat de "geur" van de kattenbak zich niet verspreidt. Maar als wij met onze mensenneus een kattenbak al vinden stinken, wat voor stinkhok moet dat dan voor een kat niet zijn, met zijn superieure neus. Dus weg met de klepjes, en de kattenbakken wekelijks uitsoppen en 2 maal daags uitscheppen!!! 

Waar zet je de kattenbakken neer? Op iedere verdieping minimaal 1, en in geval van onzindelijkheid, zet in iedere kamer een kattenbak. Zet ze op een rustige plek, waar ze niet gestoord worden tijdens hun sanitaire stop, en op een plek die 24 uur per dag makkelijk bereikbaar is.

Wij willen toch ook niet eerst over de stofzuiger en onder het wasrek doorkruipen om naar het toilet te gaan. Hierdoor is het 2 maal daags uitscheppen van de bak ook een stuk eenvoudiger. 

En wat voor kattenbakvulling gaat in een bak? Katten hebben grote voorkeur voor een zanderig materiaal, dat klontjes vormt en waar geen geur/parfum aan is toegevoegd. Ik heb geen aandelen in dit bedrijf maar Worlds Best Catlitter, de rode verpakking, kan ik iedereen aanbevelen. Zorg voor een dikke laag zodat ze kunnen graven, maar ook weer niet zo dik dat ze er tot hun oksels in weg zakken. De zogenaamde kattenkamer, waar veel mensen vol trots over vertellen is niet altijd een ideale plek voor een kat en zeker niet als je meerdere katten hebt. In 1 ruimte worden vaak meerdere kattenbakken plus eten plus drinken geplaatst en dan ook nog een krabmeubel en ligmandje. Katten houden hun sanitair graag gescheiden van hun eten en drinken, en eten en drinken trouwens ook! Verspreid alle kattenvoorzieningen door je huis!

Meerdere kattenbakken naast elkaar zetten is niet aan te raden. Katten zien dit als 1 kattenbak. 

 

Hebben bovenstaande tips geen effect, wacht dan niet te lang om hulp in te roepen van een kattengedragsdeskundige. Op de bank of in de wasmand plassen kan snel een gewoonte worden, een kat die inmiddels 2 jaar op je bed plast, is dit als zijn plasplek gaan beschouwen, waardoor het veel moeilijker wordt dit gedrag om te buigen.