· 

Haal het voorjaar in huis, maar geen lelies


De dagen worden langer, de zon schijnt wat vaker, het voorjaar is begonnen, Moederdag komt er weer aan. En met een bloemetje in huis haal je de lente binnen. Maar niet alleen de lente, met één bepaalde bloem, de lelie, ook kans op ellende.

Lelies zijn schitterende bloemen maar zeer giftig voor katten. Het gaat niet alleen om het blad of de steel of het stuifmeel, nee, zelfs het water waar de lelies in staan, is giftig voor een kat.

Als kattenoppas haal ik de lelies die ik bij mijn oppasadresjes aantref altijd weg. Ik gooi de bloemen niet rigoureus weg, ze zijn immers niet van mij, maar ik zet ze wel in een afgesloten ruimte waar de katten niet kunnen komen. Ik informeer de eigenaar altijd waarom ik de bloemen heb verplaatst. Opvallend vaak staan er bij een volgende oppasperiode weer lelies. De ernst van de mogelijke vergiftiging dringt blijkbaar niet door bij veel mensen. De kans dat je kat zich vergiftigt is misschien niet groot, maar als hij zich vergiftigt zijn de gevolgen rampzalig. 

Door langs de lelies te lopen en ze te schampen kunnen er pollen op de vacht komen. Als de kat zich dan even later wast, likt hij de pollen op. En zoals al genoemd, alle onderdelen van een lelie zijn giftig, ook wanneer een kat een likje van het water in de vaas neemt kan dit de dood tot gevolg hebben. Het verwijderen van de stampers is NIET voldoende, dit voorkomt alleen maar vlekken op kleding e.d.

De lelies veroorzaken acuut nierfalen bij de kat. Wanneer een kat niet snel door een dierenarts behandeld wordt zal deze overlijden. 

Tekenen van vergiftiging zijn: Kwijlen, overgeven, lethargie, geen trek in eten.

Als je het vermoeden hebt, of zeker weet dat je kat van een lelie heeft gegeten, neem dan meteen contact op met een dierenarts. 

En: Lelies zijn alleen giftig voor katten, niet voor honden, dus mocht je hond een bosje lelies verorberd hebben, geen paniek. 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Kim (maandag, 25 maart 2019 21:29)

    Hey Marie. Ik ken iemand waarvan haat kat eraan is overleden. Ik heb vaker artikelen geplaatst op Facebook erover. Goede blog van je! Liefs kim