· 

Mooie nagels

KUNSTNAGELSOnlangs kreeg ik de serieuze vraag of ik misschien kunstnagels bij een kat kon aanbrengen. Ik wist eerst van schrik, afkeer en woede niet hoe te reageren, maar na dit weggeslikt te hebben, toch even doorgevraagd wat de bedoeling was en of ik wat meer informatie kon krijgen.

 

De dame die mij benaderd had, leefde samen met een lieve Pers die het meubilair gebruikte als krabpaal. De dame was hier niet blij mee en via Mr. Google had zij getracht een oplossing voor dit "probleem" te vinden, en uiteindelijk ook gevonden in de aanschaf van kunstnagels voor de kat. Volgens de advertentie en "welgemeende" adviezen kan je deze nagels pijnloos op de nagels van je kat plakken. De nepnagels zijn zacht en rond, de kat kan hiermee je meubels niet beschadigen, en verkrijgbaar in diverse leuke kleurtjes. Via een Chinese webwinkel had ze de nagels voor een prikkie aangeschaft.  Het was alleen nog zoeken naar iemand die ze aan de kat kon bevestigen.

 

Uiteraard heb ik dit verzoek geweigerd en de dame uitgelegd waarom ik dit pertinent weiger te doen. De lauwe reactie van de dame stemde mij niet erg hoopvol, maar onnozel als ik blijkbaar ben, ging ik er van uit dat ze geen andere kattentrimster zou kunnen vinden die hier WEL toe bereid zou zijn.

 

Het leven zit vol meevallers, maar ook vol teleurstellingen bleek maar weer eens. 

Ik plaatste mijn ervaring enigszins cynisch in een Facebook groep voor trimsters.

Tot mijn grote verbazing en frustratie reageerden diverse trimsters serieus en allesbehalve afwijzend op het verzoek kunstnagels aan te brengen.

Als argumenten om dit wel te doen werden onder andere aangevoerd:

- Het is kat-vriendelijker dan de nagels verwijderen.

- Het is niet pijnlijk voor de kat. 

- De kat kan nog gewoon krabben, maar de meubels blijven heel.

 

Hieronder een opsomming van mij, en vele andere kattenliefhebbers waarom dit NIET te doen:

De kat kan niet klimmen met kunstnagels, klimmen is natuurlijk gedrag van een kat. Hij kan dus ook niet vluchten!

De kat kan geen prooien meer vangen. Jagen is natuurlijk gedrag van een kat.

De kat kan zich niet meer verdedigen met zijn klauwen, want deze zijn bedekt.

De kat kan zijn nagels niet intrekken omdat de kunstnagels te dik zijn, waardoor hij zijn manier van lopen aan moet passen, wat tot pijnklachten lijdt

Een kat kan zijn frustratie kwijt door te krabben. Met kunstnagels zal hij een andere methode moeten gaan zoeken denk aan vocaliseren, bijten, onzindelijkheid. 

Een kat bakent zijn territorium af door te krabben. Ook hiervoor heeft hij alternatieven, zoals sproeien en middening ( afbakenen met ontlasting)!!!

Een kat is gehandicapt zonder zijn klauwen, en je kunt je kat niet naar buiten laten met deze handicap.

Wanneer je zelf ooit kunstnagels hebt gehad, dan weet je hoe scherp en giftig de lijm is.  Wanneer je een klein wondje hebt en de lijm komt op de beschadigde huid, dan doet dit zeer. Wanneer de lijm niet alleen aan de nagel vastzit, maar ook aan de huid er om heen , dan trekt dit aan de huid en geeft irritatie. 

Dit artikel is niet bedoeld om collega trimsters af te vallen, maar wel om zowel katteneigenaren als trimsters kennis over kattengedrag en kattenwelzijn bij te brengen.

Wat moet je dan WEL doen om je meubels te beschermen?

Zet voldoende krabpalen en krabmeubels neer. Niet weggemoffeld in een hoekje, maar in iedere kamer, bij ingangen, doorgangen en op plekken waar je kat nu al graag krabt. Dus schuif je bank op en zet er een krabpaal neer, en niet krabpaaltje van 40 cm hoog, dat is leuk voor kittens, maar minimaal 1 meter hoog, stabiel, waar je kat in kan springen, in kan hangen en in kan klauteren. Denk ook aan horizontale krabmogelijkheden, er zijn veel goedkope kartonnen krabmandjes waar een kat helemaal op los kan gaan. Zorg voor voldoende speeltjes voor je kat en speel met je kat. En ja, je zal toch af en toe een haaltje op je bekleding en kleding aantreffen wanneer je een kat in huis haalt. Dit hoort erbij, net als kattenharen en heel veel kattenliefde.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0