· 

Flatcat

FlatcatIk ben een Amsterdam geboren, vanaf mijn geboorte gewend aan een bovenwoning en om tuinloos door het leven te gaan. Ik vind het prima, moet er zelfs niet aan denken om onkruid te wieden, struiken te moeten snoeien en gedwongen te moeten "genieten"  van de BBQ bij de buren. 

Ik heb er bewust voor gekozen om in Amsterdam te blijven wonen, ondanks de belachelijke prijs per vierkante meter die je moet betalen voor een stukje woongenot. Dit geldt helaas niet voor de vele katten die in Amsterdam en andere grote steden op een beperkt aantal vierkante meters moeten leven. Kattenliefhebbers wonen uiteraard graag samen met hun geliefde dieren, halen ze in huis maar doen daar de kat niet altijd een plezier mee. 

 

Waarom niet, wat heeft een kat nodig? 

 

Een kat die gevoerd wordt en de mogelijkheid heeft om naar buiten te gaan heeft een leefruimte variërend van  0,1 tot 0,8 hectare! Katten in het wild ( die dus zelf in hun levensonderhoud moeten voorzien) hebben zelfs een leefruimte van tot 270-420 hectares.  Het leefgebied  is gemiddeld 3,5 keer zo groot als dat van een poes. Als je dit vergelijkt met de ruimte die onze huiskatten ter beschikking hebben is het niet vreemd dat er probleemgedrag kan ontstaan bij huiskatten.  Uit onderzoek is gebleken dat katers gemiddeld 5,4 kamers in een woning gebruiken en poezen gemiddeld 3,9 kamers. Maar we weten allemaal dat veel appartementen in Amsterdam niet beschikken over 4 ruimtes, laat staan 6.

Als gedragsconsulent zie ik veel probleemgedrag ontstaan door een te kleine leefruimte en het noodgedwongen dicht op elkaar leven leven met soortgenoten. Rusteloosheid, territoriale agressie, redirectie agressie waaronder agressie naar de eigenaars/kinderen andere katten in huis komt helaas vaak voor. 

Wanneer je een flatbewoner bent, en je wil graag een kat of zelfs meerdere, houdt dan rekening met de volgende voorwaarden:

Een appartement van 40 vierkante meter of minder, is  niet geschikt voor de gemiddelde, gezonde en niet bejaarde kat.

Een kat heeft een ruimte nodig om  te  rennen en om zich te kunnen afzonderen. Reken met de formule n +1  waarbij n = het aantal katten. 

Dus wil je 2 katten, dan heb je 2 + 1 = totaal 3 kamers nodig, die  ook 24/7 ter beschikking moeten zijn voor je katten.

Dit geldt ook voor kattenbakken, ligplekjes, kattenmandjes, rustplekjes, voerpuzzels, waterbakjes, krabpalen/meubels, speeltjes enz. enz.

Je bent al vrij snel "krap" behuisd  wanneer je je huis katvriendelijk inricht.

Een paar tips om je flat zo "groot" mogelijk te maken:

Katten leven niet alleen op de grond, integendeel ze leven in lagen, door te zorgen voor lege plankjes in je boekenkast, hoge kasten waar je katten op kunnen springen, hoge klimmeubels, en het bevestigen van loopplankjes langs de muren, creëer je een "extra verdieping " zodat ze meer leefruimte hebben en in het geval van een meerkatshuishouden, kunnen ze elkaar makkelijk uit de weg en zo conflictvermijdend samenleven. 

Maak eventueel kattenluikjes in de deuren, dan hoef je de deuren in de winter niet allemaal open te laten staan en kunnen de katten vrijelijk een kamer in of uit. 

Scherm je balkon  af zodat de katten daar veilig op  kunnen, en maak ook hier een kattenluikje zodat je katten hier 24 uur per dag gebruik van kunnen maken.

Als  je ze niet hebt, maak vensterbanken of zet een tafel/stoel dusdanig neer dat je kat naar buiten kan kijken, vogeltjes kan bespieden en zonlicht op zijn vachtje krijgt.

En heel belangrijk: Een kitten neem je nooit alleen! Een kitten heeft een speelkameraadje nodig.

Als laatste: Let op het ras dat je aanschaft. Een Abbesijn of een Bengaal heeft veel meer energie en is veel ondernemender dan een Pers of Britse korthaar. De laatste kunnen zich vaak prima vermaken in een flat, de eerstgenoemde niet. Verdiep je in het ras voor je een raskat aanschaft.

Wil je geen raskat, let dan op de ouders van het kitten, zijn dit boerderijkatten, dan zijn ze erfelijk belast met de behoefte aan ruimte en vrijheid. Een kat die het buitenleven eenmaal gewend is, maak je niet gelukkig met een binnenleven. 

 

En zoals altijd zal ik pleiten voor het dierenasiel. Vaak zitten hier oudere katten die geen behoefte meer hebben om rond te rennen, maar een warme schoot, of een rustig ligplekje in de zon zoeken. Denk ook aan katten die moeten herstellen van een een operatie of moeten aansterken na een ziekteperiode. Ook deze katten zijn op zoek naar een al dan niet tijdelijk pleeggezin zonder al te veel ruimte en prikkels.

Woon je in een kleine ruimte en wil je graag een kat, informeer dan bij diverse asielen, zij ondersteunen je dan ook nog vaak met speciale medicatie, voer en adviezen. 

Een win-win situatie voor jou en de kat. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0