· 

Katten zijn geen vegetariers of veganisten!

Katten zijn geen vegetariërsVoeding is een behoorlijk in de publiciteit de laatste jaren. Verpakkingen staan vol met kreten als glutenvrij, lactose vrij, zonder conserveermiddelen, geschikt voor vegetariërs enz.  

Ik ben ruim 20 jaar vegetariër en ik eet inmiddels ook geen zuivel en eieren meer. Vaak krijg ik de vraag of ik daarom ook mijn katten vegetarisch voer geef. 

Het antwoord is eenduidig en simpel : NEE!

Waarom niet? Nou hierom niet:

Katten zijn in tegenstelling tot mensen carnivoren. Dit zie je aan hun gebit, hun klauwen en aan hun metabolisme/stofwisseling. Zij hebben voedingsstoffen nodig die alleen in vlees/dierlijke producten voorkomen. Krijgen zij die voedingsstoffen niet binnen, dan worden ze ziek en gaan ze dood. 

Een kat kan zich niet aanpassen aan een plantaardig dieet. Het is inmiddels mogelijk om vegetarisch voer voor je kat te kopen, waarin dierlijke producten vervangen zijn door synthetische voedingsstoffen. Maar in de praktijk blijkt het toch gevaarlijk te zijn om je kat uitsluitend hiermee te voeden.

Een kat is een roofdier, het jachtinstinct is de basis van veel gedragingen en behoeftes van onze huiskat.

Belangrijk is daarom niet alleen WAT je je kat voert, maar ook HOE je je kat voert.

Katten zijn solitaire jagers en vangen  prooidieren die geschikt voor consumptie door één kat, voor zichzelf dus. Een kat eet letterlijk en figuurlijk muizenhapjes. 

In de natuur zal de kat minimaal 10 muizen per 24 uur moeten vangen om voldoende calorieën binnen te krijgen ( 30 kcal per muis, alhoewel ik vermoed dat de muizen in Amsterdam inmiddels van zo'n formaat zijn dat daar wel 50 kcal inzitten;)) 

Dat betekent dus 10 eetmomenten per dag. Vaak krijgt onze huiskat 2 maaltijden per dag aangeboden, en hoeft daar NIETS voor te doen. Dit is uiteraard tegenstrijdig met zijn natuurlijke gedrag. Veel katten die 24 uur per dag beschikking over brokjes hebben, eten uit verveling, worden te dik ( zeker na castratie) en de katten die twee maaltijden per dag krijgen schrokken dit naar binnen omdat ze al een paar uur honger hebben.( Hun spijsvertering is ingesteld op veel maaltijden per dag en na 4 uur geen eten hebben ze echt honger!)

Zorg daarom voor minimaal 5 voermomenten voor je kat per 24 uur ( ook in de nacht). En laat je kat er voor "jagen". Hoe doe je dat:

1: Verstop voertjes op verschillende plekken, verschillende kamers en indien aanwezig, verschillende verdiepingen. Dit is makkelijk te doen met harde brokjes en snoepjes. Op de vensterbank, achter de tv, op een boekenplank, maak het spannend, moeilijk, en zorg voor afwisseling.

2: Koop of maak voerpuzzels voor je kat. Je kunt ze maken en kopen voor zowel nat- als droogvoer. Internet staat vol leuke zelfmaak-ideeën. Vergeet niet dat natvoer na 20 minuten "staan" niet meer aantrekkelijk is voor je kat, dus hou de porties klein.

3: Rol brokjes weg voor je kat, laat hem er lekker achteraan rennen en zijn prooi vangen.

4. Combineer spel en eten. Nadat hij achter een speelhengel heeft aangerend is het logisch om de jacht af te sluiten met een maaltijd.

5. Er bestaan ook voerbakjes met tijdklokken, zo kun je je kat ook in de nacht van eten voorzien zonder zelf de wekker te moeten zetten.

6. Kijk op de verpakking hoeveel gram voer je kat nodig heeft en WEEG dit af (een maatbekertje is alles behalve nauwkeurig) en verdeel deze hoeveelheid in kleine porties verdeeld over de dag. 

 

Eet smakelijk! 

 

Bron: International Cat Care