· 

Spelen met je kat

SPELEN MET JE KAT

 

Waarom is spelen met je kat zo belangrijk?

Katten zijn jagers. In het wild kan een kat maximaal  12 uur per dag besteden aan het jagen op muisjes, vogels en insecten. Een kat die zijn "prooi" op een schoteltje geserveerd krijgt, heeft hier niets voor gedaan. Ook al is de maag van je kat gevuld, het is en blijft een jager. Veel katten die over de luxe van een tuin beschikken brengen regelmatig muisjes mee naar huis en verslinden ook vogeltjes en muisjes die de deurmat niet halen. En dan zijn er natuurlijk ook nog de vele jaagacties die niet met een succesje worden afgerond maar die wel energie kosten en die wel voldoening geven aan het jachtinstinct.

Een binnenkat daarentegen heeft meestal niets om op te jagen, maar heeft wel jachtinstinct. Dit leidt vaak tot verveling en verveling leidt vaak tot probleemgedrag. Katteneigenaren ervaren pas probleemgedrag bij een kat als zij er zelf last van hebben. Maar een verveelde binnenkat, die niets kapot maakt, de andere kat niet pest, niet overmatig miauwt, niet onzindelijk is maar zijn tijd letterlijk doodt met bankhangen en eten vertoont ook probleemgedrag! 

 

Hoe houd ik mijn kat actief? 

Binnenkatten kunnen uiteraard een leuk leven hebben wanneer ze voldoende ( dat is niet teveel en niet te weing)  prikkels krijgen. Hou rekening met het natuurlijke gedrag van een kat.

Neem eens een bak bladeren mee van buiten, dennenappels, takjes, kastanjes of veren. Nieuwe natuurlijke geuren zijn interessante prikkels voor katten. Geuren zijn belangrijker voor katten dan kleuren!  

Wissel regelmatig de speeltjes van je kat, zodat hij iedere week iets "nieuws" heeft om mee te spelen. Een "gedode speelmuis" is  niet meer interessant.

Tip: Een speeltje en paar weken opbergen en daarna besprayen met catnip is ook weer een "nieuw" speeltje. Propjes van aluminiumfolie of papier, kurken, kastanjes, een ongekookte sperzieboon, een rietje, allemaal leuke "gratis" speeltjes voor je kat. 

Speelhengels zijn het ultieme speelgoed voor een kat. Je hebt ze in diverse maten en met diverse "prooien"; speelhengels met veren, met balletjes, met rieten strootjes, wissel ook hiermee af en kijk wat je kat leuk vindt.

Het leuke van speelhengels is, zeker als de hengel en het koord lang is, dat  je kat echt achter de prooi aan kan rennen en springen. Berg ze na het spel wel op, want een kat kan verstrikt en verstikt raken in het koord!!!

Speel minimaal 3 x per dag met je kat. Meerdere korte sessies ( een paar minuten) zijn beter dan 1 lange. Een kat jaagt namelijk meerdere keren per dag, en niet 1 uur aaneengesloten. 

Wissel van spel, een stokje bewegen onder een handdoekje, propjes gooien, de speelhengel. Afwisseling in spel houdt je kat alert.

Boots de werkelijkheid na. Wanneer je speelt met een speelhengel begin dan met het langzaam, nauwelijks laten bewegen van de prooi, zodat je kat eerst kan observeren en besluipen. En laat het speeltje na het heftige spelen, ook "dood" gaan, bouw het spel af. Geef de kat wat te eten na het jaagspel, hij heeft zijn prooi gevangen en het is nu tijd om hem op te eten.

Katten zijn eerder geneigd om te spelen  bij zonsopkomst en zonsondergang, dat is de ideale tijd om te jagen. Overdag slapen ze graag, denk niet dat jouw kat niet wil spelen als hij daar om 11 uur 's ochtends geen zin in heeft , doe een poging als het begint te schemeren. 

Speel op vaste tijden, katten zijn dol op regelmaat en voorspelbaarheid.

 

Vanaf februari kan je bij mij in de trimsalon, naast vachtvriendelijke kammen en borsteltjes, ook  leuke speeltjes kopen voor je kat. En binnenkort ook te bestellen via mijn website. 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    gonny van ganzen (maandag, 28 januari 2019 14:33)

    wat een leuk stukje, nu snap ik waarom die van mij s avonds naar beneden komt en aktief wordt...