· 

Reismandjes enzo

Reismandjes enzo


Ik trim ook katten bij mensen thuis, ik heb tenslotte niet voor niets een fiets. Heb kort overwogen niet aan huis te gaan trimmen, omdat ik mijzelf ( 1,58 m, 48 kg) gevisualiseerd had in het altijd drukke Amsterdam op mijn fietsje, met achterop een trimtafel van 20 kg, om mijn nek een trimkoffer met 3 tondeuses, kammen, borstels en niet te vergeten op mijn rug nog een rugzakje gevuld met broodtrommel en flesje limonade, had ik dit idee vrij snel uit mijn hoofd verdreven. 

Logisch gevolg is dan dat de harige katten naar mij moeten komen. En ja ook dat kan ik visualiseren:

Nerveuze eigenaren die heel "casual" hun kat proberen te vangen. Als zij de slimmerik al te pakken krijgen moet de harige lieverd nog het reismandje in. Reismandjes heb je in alle soorten en maten, van diverse materialen en  voor verschillende behendigheidsniveaus.

Als het gelukt is het poezenkind in het mandje te krijgen, zijn ze er nog niet. Soms wacht er een rit in de auto, al dan niet met airco, of een rit achter op de fiets, door het allesbehalve landelijke Amsterdam waar scooters voorbij razen en getoeter behoort tot het standaard achtergrond geluid. 

En dan eindelijk.... de trimsalon. Ik vraag mijn mensenklanten vaak hoe de reis verlopen is, en deze zeggen meestal : Goed hoor...

Maar als ik dan voorzichtig het luikje of deurtje van de reismand open, tref ik vaak niet alleen een kat aan, maar ook een angstdrol. En dan moet de trimbehandeling nog beginnen!!!

Hoe kunnen we dit hele proces zo katvriendelijk en  stressvrij proberen te maken. Hieronder een paar tips:

1. Maak jezelf niet druk, het komt goed. Je kat voelt jouw stress feilloos aan en gaat al  in de "je krijgt mij niet te pakken" modus voor jij het reismandje tevoorschijn hebt gehaald.

2. Laat het reismandje daarom altijd op een plek staan waar je kat bij kan, drapeer er een zacht kleedje in en leg er regelmatig lekkers in. Doe het deurtje niet dicht als je kat er in gaat, dit is gewoon een fijn plekje waar regelmatig wat te snacken en te chillen valt en waar zijn haren in komen die zijn eigen rustgevende geur afgeven.

3. Ik had het al over de behendigheidsniveaus van de mandjes. Leg de lat niet te hoog voor jezelf en je kat. Zorg voor een zeer ruime reiskoffer met boven- en  ook zijdeur zodat je van alle mogelijkheden voorzien bent. Ritsen zijn best lastig als je met je linker hand je kat op zijn plek moet houden en met je rechter hand moet ritsen, dus zoek een reismand met een handige sluiting. 

4. Wanneer je met je kat op pad moet, leg dan ook nu iets lekkers in het mandje en doe het deurtje RUSTIG dicht. Wanneer de kat onder narcose moet beperk dit lekkers dan tot 1 of 2 snoepjes. 

5. Kijkt je kat dwars door je heen en trapt hij hier niet in, probeer je kat dan nooit eerst met zijn kop naar binnen te krijgen, maar altijd achterstevoren ( dat is niet hetzelfde als op zijn kop) , of met de ideale "bovenlader" til je de kat het mandje in. Wanneer je de kat eerst met zijn kop naar binnen wil doen, moet hij eigenlijk een donkere doodlopende tunnel in. Daar houden ze echt niet van. 

6. Zorg dat je voor deze operatie alles al klaar hebt staan zodat je niet eerst nog je fiets- of autosleutel moet vinden voor je weg kan gaan en je lieveling niet langer dan nodig in het mandje moet verblijven. 

7. Stoot niet met het mandje tegen de liftdeur, autodeur e.d. Je kat heeft geen idee wat hem overkomt en heeft totaal geen controle over de situatie, dit is zeer stressverhogend.

8. Zorg dat het mandje stevig staat in de auto of achterop de fiets, dat het niet om kan vallen, zodat je kat zich niet bezeerd maar ook dat het niet nog oncomfortabeler wordt dan het al is. 

9. Zet de airco aan in de auto. Door stress kunnen katten het gevaarlijk benauwd krijgen. Voor de rust kan je ook een handdoek over het mandje doen, zodat hij niet geconfronteerd wordt met zwiepende ruitenwissers, voorbij rennende honden, luid pratende schoolgaande kinderen enz. 

 

Het is opvallend hoeveel katten ik inmiddels op de trimtafel heb gehad die het liefst de behandeling in het reismandje ondergaan. Het is dus heel praktisch om een reismandje te hebben waar het dak vanaf kan. De kat kan dan op het voor hem meest veilige plekje blijven zitten. 

Vaak verwijs ik klanten door naar een dierenarts omdat het verontrustend is wanneer een korthaar een viltlaag op zijn rug heeft, dit kan komen door pijnklachten aan gewrichten of pijn aan de bek. Veel mensen reageren moedeloos of afwijzend omdat ze de kat ( en zichzelf) niet weer de stress van "het reismandje" aan willen doen. Ook de jaarlijkse vaccinatie schiet er hierdoor bij in. Dat pijn en een viltlaag op de rug van een kat meer stress en ongemak veroorzaakt bij de kat wordt vaak onbewust niet in de overweging meegenomen.

Daarom: Wen je kat aan een reismandje, zie punt 2 hierboven. DOEN!!!

En lukt dit niet en heeft je kat een trimbehandeling nodig, dan kom ik aan huis trimmen. Ik heb inmiddels een lichtgewicht trimtafeltje aangeschaft dat prima mee kan in het openbaar vervoer of achter op de fiets. :)


Reactie schrijven

Commentaren: 0